جعفر بیابانی؛ عبدالرحمان محمدخانی؛ مسعود فتاحی
چکیده
هدف: بهمنظور بررسی نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تجاری بادام، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برنامهریزی و در آزمایشگاه دانشگاه شهرکرد در سال 1396 اجرا شد.
روش پژوهش: در این آزمایش فاکتور اول، شامل ارقام تجاری بادام در پنج سطح (مامایی، ربیع، سفید، شاهرود 7 و شاهرود 12) و فاکتور دوم شامل سرمادهی در هفت سطح ...
بیشتر
هدف: بهمنظور بررسی نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تجاری بادام، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برنامهریزی و در آزمایشگاه دانشگاه شهرکرد در سال 1396 اجرا شد.
روش پژوهش: در این آزمایش فاکتور اول، شامل ارقام تجاری بادام در پنج سطح (مامایی، ربیع، سفید، شاهرود 7 و شاهرود 12) و فاکتور دوم شامل سرمادهی در هفت سطح (100، 200، 300، 400، 500، 600 و 700 ساعت در دما 4-7 درجه سانتیگراد) بود. به محض القای خواب در جوانهها از هر رقم، تعداد 75 شاخه تهیه و به یخچال با دمای 4 تا 7 درجه سانتیگراد منتقل شدند. پس از سرمادهی از یخچال خارج و در محیط گلخانه، در محلول آب و ساکارز قرار داده شدند و وضعیت شکوفایی جوانههای گل بررسی شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که نیاز سرمایی و گرمایی در ارقام سفید و مامایی کمتر از متوسط نیاز سرمایی و گرمایی کل ارقام بودند. رقم سفید 170 ساعت نیاز سرمایی و 5886 درجه ساعت رشد نیاز گرمایی و رقم مامایی 170 ساعت نیاز سرمایی و 7707 درجه ساعت رشد نیاز گرمایی داشتند. رقم ربیع نیاز سرمایی کمتر و نیاز گرمایی بیشتر از متوسط کل ارقام داشت اما در رقم شاهرود7 هر دو نیاز سرمایی و گرمایی بیشتر بود. رقم شاهرود7 به 5/220 ساعت سرما و 10958 درجه ساعت رشد گرما جهت شکوفایی گل نیاز داشت. از طرف دیگر رقم شاهرود 12 بهعنوان رقمی با نیاز سرمایی بالا و نیاز گرمایی پایین شناسایی شد.
نتیجه گیری: بهطورکلی نتایج نشان داد نیاز سرمایی و گرمایی ارقام مختلف در مدلهای مختلف متفاوت بود. در بین ارقام این آزمایش رقم شاهرود 12 دارای بالاترین نیاز سرمایی و گرمایی بود.
مسعود فتاحی؛ عبدالرحمان محمدخانی؛ بهروز شیران؛ بهرام بانی نسب؛ رودابه راوش
چکیده
این آزمایش جهت مقایسه مقاومت پایههای مختلف پسته تلقیحشده با مایکوریزا در برابر تنش شوری و خشکی اجرا شد. در این آزمایش از گونه قارچ فونلیفورمیس موسهآ و چهار پایه پسته شامل بادامیریز زرند، قزوینی، سرخس و UCB1 استفاده شد. آزمایش تنش خشکی در چهار سطح 100، 80، 60 و 40 درصد ظرفیت زراعی، و آزمایش تنش شوری در چهار سطح 91/0، 57/7، 12/16 و 63/24 دسیزیمنس ...
بیشتر
این آزمایش جهت مقایسه مقاومت پایههای مختلف پسته تلقیحشده با مایکوریزا در برابر تنش شوری و خشکی اجرا شد. در این آزمایش از گونه قارچ فونلیفورمیس موسهآ و چهار پایه پسته شامل بادامیریز زرند، قزوینی، سرخس و UCB1 استفاده شد. آزمایش تنش خشکی در چهار سطح 100، 80، 60 و 40 درصد ظرفیت زراعی، و آزمایش تنش شوری در چهار سطح 91/0، 57/7، 12/16 و 63/24 دسیزیمنس بر متر بهمدت 60 روز اعمال شد. در پایان آزمایش شاخصهای مختلف مانند ماده خشک کل گیاه، سطح برگ، درصد رطوبت اندامها و نشت الکترولیتها برآورد شد. همچنین در طول آزمایش رنگدانههای کلروفیل کل، کارتنوئید و آنتوسیانین مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد همزیستی با مایکوریزا سبب بهبود ماده خشک کل گیاه، درصد رطوبت برگ و سطح برگ تحت هر دو تنش خشکی و شوری شد. تحت تأثیر هر دو تنش میزان رطوبت اندامها و کلرفیل کل برگ کاهش و محتوای آنتوسیانین و نشت الکترولیتها افزایش یافت و کمترین درصد رطوبت برگ، ساقه و ریشه در بالاترین سطح تنش خشکی و شوری دیده شد. پایه UCB1 بیشترین وزن خشک کل و رطوبت را درشرایط تنش شوری داشت و بیشترین درصد رطوبت برگ و ساقه و کمترین نشت الکترولیت تحت تنش خشکی در پایه سرخس دیده شد. بهنظر میرسد پایه UCB1 و سرخس تلقیحشده با مایکوریزا بهترتیب برای استفاده در شرایط شوری و خشکی میتوانند مفید باشند.